U partnerskom projektu održane aktivnosti ZIDNJACI NEKAD I SAD (FOLKLORNA FORMA, SUVREMENI SADRŽAJ): VEZENJE, USMENA KNJIŽEVNOST I AKTIVIZAM te IVANA BRLIĆ MAŽURANIĆ: TRADICIJA U ŽIVOTU I DJELU NAŠE NESUĐENE NOBELOVKE

Tijekom travnja i svibnja 2019, u prostorijama Centra tradicijske kulture „Varaždin“ te u osnovnim školama u Klenovniku i Donjoj Voći, udruga SVIMA održala je radionicu ZIDNJACI NEKAD I SAD (FOLKLORNA FORMA, SUVREMENI SADRŽAJ): VEZENJE, USMENA KNJIŽEVNOST I AKTIVIZAM u kojoj su djeca analizirala stare natpise sa zidnjaka, tradicijskih ukrasnih zidnih kuhinjskih krpa s vezenim porukama i osmišljavala suvremene, nestereotipne i aktivističke natpise za iste. Odabranu su poruku i ornamente vezli i crtali na zajednički platneni zidnjak.

Za osnovnoškolce varaždinske 6. osnovne škole te OŠ u Klenovniku održana je radionica IVANA BRLIĆ MAŽURANIĆ: TRADICIJA U ŽIVOTU I DJELU NAŠE NESUĐENE NOBELOVKE. Djeca su radeći metodom grozda u šest skupina istraživala i analizirala tradicijske i interkulturne elemente u autoričinim nepoznatim, manje poznatim i poznatim djelima, ali i u privatnom životu. Radionicu je nadopunila stručna ekskurzija u autoričin rodni Ogulin.

Navedene aktivnosti osmislila je i vodila Juliette Janušić, profesorica kroatistike. Projekt (D)OŽIVI FOLKLOR NA DRUKČIJI NAČIN provodi Centar tradicijske kulture „Varaždin“ u partnerstvu s udrugom SVIMA te OŠ A. Kačića Miošića iz Donje Voće, OŠ grofa J. Draškovića iz Klenovnika i VI. osnovnom školom Varaždin. Projekt financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja na temelju rezultata natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2018./2019.