Projekt: Isključi nasilje

„Svi imaju jednaka prava!“, „Ne smije se nikoga izostavljati iz društva.“, „Ja imam pravo znati svoja prava.“, „Imam pravo reći odrasloj osobi da me netko tuče i da mi to smeta.“, „Osobu s invaliditetom ne smijemo tući što ima invaliditet.“, „Svi imaju pravo na poštivanje!!!“ (Filip), „Možda se nekad osjećaš sam, ali se sjeti da nisi.“ (Diego), „Želim da svi budemo sretni.“ (Nikolina), „Svima se mora pomoći.“ , „Nitko se ne smije tući ako je jači nego se trebaju dogovoriti.“, „Imam pravo igrat’ se s prijateljima i raditi kule u pijesku.“ (Mia), „Ja ne volim kad me netko tuče.“, „Ako neko dijete ima problem treba mu pomoći i poželjeti mu sreću u životu!!“ (Mak), „Imam pravo ići van s prijateljicama. Imam pravo skakat’ po krevetu. Imam pravo crtati.“ (Ana), „Ako neko dijete s invaliditetom hoće mir, može imati svoju sobu ili radionice za učenje.“ (Stipe), , „Imam pravo na svoju želju. Trebamo poštovati jedni druge.“ (Renata), „Ne smije se derat’ i da nekome ne probiješ bubnjiće.“, „Imam pravo imati simpatiju.“

poruke su učenika i učenica nižih razreda Osnovne škole Vis povodom 20. studenoga, Međunarodnog dana djeteta koji je obilježen uz interaktivno predavanje i info-štand, kako bismo djecu senzibilizirali za dječja prava, posebice prava djece s teškoćama (na primjeru djece s autizmom), te tako pridonijeli jačanju vršnjačke podrške protiv nasilja među djecom, osvješćivanju svih oblika nasilja i prevenciji nasilja nad i među djecom.

Na taj se način OŠ Vis uključila u kampanju kojom unutar projekta „Isključi nasilje – unapređenje kompetencija ključnih dionika na otoku Visu za prevenciju raznih oblika nasilja nad djecom“ udruga SVIMA u partnerstvu sa Ženskom sobom – Centrom za seksualna prava obilježava relevantne međunarodne dane u studenome (18.11. Europski dan prevencije seksualnog nasilja nad djecom, 19.11. Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad djecom, 20.11. Međunarodni dan djeteta, 25.11. Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama). Projekt financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.