Održane aktivnosti projekta „Isključi nasilje – unapređenje kompetencija ključnih dionika na otoku Visu za prevenciju raznih oblika nasilja nad djecom“

Stručnjakinje iz udruge Forum za slobodu odgoja , održale su dvodnevno  Stručno usavršavanje  „Napredni program za medijatore/ice u radu s djecom“ , u Osnovnoj školi Vis, dana 21.-22.4.2018.

Projekt „Isključi nasilje – unapređenje kompetencija ključnih dionika na otoku Visu za prevenciju raznih oblika nasilja nad djecom“ financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

SVIMA održala aktivnosti unutar partnerskog projekta MALI ČUVARI TRADICIJSKE BAŠTINE

Svimina stalna suradnica za izvaninstitucionalni odgoj i obrazovanje Juliette Janušić održala je radionicu ZAGORKINA KNJIŽEVNA RADIONICA ZA MALE ZAGORCE, dana 21. ožujka 2018. u Osnovnoj školi Svibovec u Svibovcu Topličkom, a dana 22. ožujka 2018. u Osnovnoj školi A. K. Miošića u Donjoj Voći. Prezentirana je zanimljiva biografija naše najčitanije spisateljice, uz naglasak na njezinim povijesnim romanima u kojima su sačuvani brojni elementi tradicijske baštine sjeverozapadne Hrvatske. Nastavno na radionicu, a u sklopu stručne ekskurzije u Zagreb, učenici i učenice iz Varaždinske županije posjetili su Memorijalni stan M. J. Zagorke na zagrebačkom Dolcu te su prošetali lokacijama Gornjega grada vezanima uz Zagorku i njezine romane.

Nositelj projekta MALI ČUVARI TRADICIJSKE BAŠTINE je Centar tradicijske kulture Varaždin. Projekt financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Održane aktivnosti projekta „Isključi nasilje – unapređenje kompetencija ključnih dionika na otoku Visu za prevenciju raznih oblika nasilja nad djecom“

Stručnjakinje iz partnerske organizacije Ženska soba – Centar za seksualna prava, održale su u Dječjem vrtiću Vis 12. i 13. ožujka 2018. godine dvodnevnu radionicu „Prepoznavanje, stručna prevencija i suzbijanje seksualnog nasilja nad/među djecom“, obradivši između ostaloga teme suzbijanja seksualnog nasilja u neposrednom socijalnom okuženju djeteta i adekvatne oblike prevencije seksualnog nasilja na predškolskoj razini, uz konkretne studije slučaja.  

Za starije je osnovnoškolce u OŠ Vis održana tribina na temu prepoznavanja vršnjačkog seksualnog nasilja, odnosno nasilja u adolescentskim vezama.

Projekt „Isključi nasilje – unapređenje kompetencija ključnih dionika na otoku Visu za prevenciju raznih oblika nasilja nad djecom“ financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

SVIMA održala dio stručnog usavršavanja za ključne dionike projekta „DAROVITI OSOVNOŠKOLCI@DIGITAL​NA FABRIKACIJA“

Udruga SVIMA jedna je od partnerskih organizacija u projektu „DAROVITI OSOVNOŠKOLCI@DIGITALNA FABRIKACIJA“ (referentni broj projekta: UP.03.2.2.02.0110) kojeg sufinancira Europska unija kroz Europski socijalni fond. U okviru Elementa projekta 1: Jačanje kompetencija nastavnog osoblja/stručne službe Elektrostrojarske škole i ključnih dionika za rad s darovitim učenicima viših razreda osnovnih škola  na temelju koncepta „laboratorij digitalne fabrikacije”, SVIMA je u razdoblju prosinac 2017. – veljača 2018. godine održala dio stručnog usavršavanja-modul pod nazivom „Identifikacija i rad s darovitim djevojčicama te kurikularni i drugi alati za reduciranje stereotipnih interesa djevojčica u obrazovanju/promicanje STEM područja među djevojčicama“.

 Modul se izvodio po načelima hibridnog učenja (e-učenje, radionice, on-line mentoriranje), a sastojao se od dvije cjeline:

  • „Kurikularni i drugi alati za reduciranje stereotipnih interesa djevojčica u obrazovanju/promicanje STEM područja među djevojčicama“ – ovu cjelinu je ciljano osmislila i izvela Juliette Janušić, a kaogošća-predavačica u radionici je sudjelovala dr.sc. Ivana Jugović, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu
  • „Vršnjačko mentorstvo kao element za unapređenje mentorstva darovitih učenika osnovnih škola“ – ovu cjelinu su ciljano osmislili i izveli Nenad Vakanjac i Veronika Borčić, a kao gošća-predavačica u radionici je sudjelovala doc.dr.sc. Ivana Jeđud Borić, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet- Sveučilište u Zagrebu.

Započela provedba projekta “Mali čuvari tradicijske baštine”

U sklopu projekta Mali čuvari tradicijske baštine nastao je dječji glosar lokalne tradicije koji možete besplatno preuzeti i koristiti.
…link…

Centar tradicijske kulture Varaždin  i udruga SVIMA započeli  su u prosincu 2017. godine provedbu projekta pod nazivom „MALI ČUVARI TRADICIJSKE BAŠTINE“. Projekt se provodi u partnerstvu sa osnovnim školama iz Varaždinske županije: Osnovnom školom  Andrije Kačića Miošića (Donja Voća) i Osnovnom školom  Svibovec (Svibovec Toplički). Nastavi čitati

SVIMA partner u još jednom projektu financiranom iz Europskog socijalnog fonda

 

 

 

U prosincu 2017. godine započela je provedba projekta “PAMETNO (ZA)RADI ZA SVOJU ODRŽIVU BUDUĆNOST – INTEGRATIVNO POUČAVANJE FINANCIJSKE I DRUGIH PISMENOSTI“ –  još jednog projekta u sektoru obrazovanja financiranog iz Europskog socijalnog fonda u kojem je SVIMA projektni partner. Nositelj/glavni korisnik projekta je Elektrostrojarska škola iz Varaždina, a ostali projektni partneri su Osnovna škola Tužno (sa sjedištem u naselju Radovan) te Mari d.o.o. (tvrtka iz Varaždina koja pruža usluge na području računovodstva i financijskog/poreznog savjetovanja). Osnovna svrha projekta je unaprijediti kapacitete Elektrostrojarske škole i Osnovne škole Tužno za integrativno poučavanje financijske pismenosti i elemenata čitalačke, medijske i prirodoslovne pismenosti  u okviru školskih kurikuluma ove dvije škole. Vremensko trajanje projekta je 20 mjeseci.

KAMPANJA ZA ZAGOVARANJE PREVENCIJE RAZNIH OBLIKA NASILJA NAD DJECOM

KAMPANJA ZA ZAGOVARANJE PREVENCIJE RAZNIH OBLIKA NASILJA NAD DJECOM unutar projekta „ISKLJUČI NASILJE – UNAPREĐENJE KOMPETENCIJA KLJUČNIH DIONIKA NA OTOKU VISU ZA PREVENCIJU RAZNIH OBLIKA NASILJA NAD DJECOM”

Dječji vrtić Vis i Dječji vrtić Komiža podržali su prvi dio naše Kampanje za zagovaranje prevencije raznih oblika nasilja nad djecom vezan uz obilježavanje relevantnih međunarodnih dana u studenome. Tako smo „rođendan“ UN-ove Konvencije o pravima djeteta, odnosno Međunarodni dan djeteta 20. studenog proslavili zajedno Čitaonicom dobrih slikovnica za mališane te podjelom informativnih letaka za njihove roditelje.

Voditeljice aktivnosti bile su stalna suradnica udruge SVIMA za izvaninstitucionalni odgoj i obrazovanje Juliette Janušić te volonterka na projektu Johana Čubra. Projekt financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Projekt: Isključi nasilje

„Svi imaju jednaka prava!“, „Ne smije se nikoga izostavljati iz društva.“, „Ja imam pravo znati svoja prava.“, „Imam pravo reći odrasloj osobi da me netko tuče i da mi to smeta.“, „Osobu s invaliditetom ne smijemo tući što ima invaliditet.“, „Svi imaju pravo na poštivanje!!!“ (Filip), „Možda se nekad osjećaš sam, ali se sjeti da nisi.“ (Diego), „Želim da svi budemo sretni.“ (Nikolina), „Svima se mora pomoći.“ , „Nitko se ne smije tući ako je jači nego se trebaju dogovoriti.“, „Imam pravo igrat’ se s prijateljima i raditi kule u pijesku.“ (Mia), „Ja ne volim kad me netko tuče.“, „Ako neko dijete ima problem treba mu pomoći i poželjeti mu sreću u životu!!“ (Mak), „Imam pravo ići van s prijateljicama. Imam pravo skakat’ po krevetu. Imam pravo crtati.“ (Ana), „Ako neko dijete s invaliditetom hoće mir, može imati svoju sobu ili radionice za učenje.“ (Stipe), , „Imam pravo na svoju želju. Trebamo poštovati jedni druge.“ (Renata), „Ne smije se derat’ i da nekome ne probiješ bubnjiće.“, „Imam pravo imati simpatiju.“ Nastavi čitati