Projekt: Ekološka akcija- zajedno za bolje viško more

Nakon dva dana završile su ekološke akcije Think green na Visu. Bile su to 17 i 18 akcija u nizu. Udruga SVIMA u partnerstvu s Gradom Visom, Ronilačkim kubom Roniti se Mora i Osnovnom školom Vis provodi projekt „Ekološka akcija-zajedno za bolje viško more“.

Akcija se sufinancira sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u sklopu programa Zajedno čuvajmo okoliš. Pridruženi partneri projekta su: Mares, Hrvatske vode, Ronilački centar Manta, Juice i drugi. Podmorje u uvali Rukavac čistilo je 30 ronioca i nekolicina volontera na obali. …pročitaj više… u članku Jutarnjeg lista

U partnerskom projektu održane aktivnosti A2.2. ZIDNJACI NEKAD I SAD (FOLKLORNA FORMA, SUVREMENI SADRŽAJ): VEZENJE, USMENA KNJIŽEVNOST I AKTIVIZAM te A1.8. IVANA BRLIĆ MAŽURANIĆ: TRADICIJA U ŽIVOTU I DJELU NAŠE NESUĐENE NOBELOVKE

Tijekom travnja i svibnja, u prostorijama Centra tradicijske kulture „Varaždin“ te u osnovnim školama u Klenovniku i Donjoj Voći, održana je radionica ZIDNJACI NEKAD I SAD (FOLKLORNA FORMA, SUVREMENI SADRŽAJ): VEZENJE, USMENA KNJIŽEVNOST I AKTIVIZAM u kojoj su djeca analizirala stare natpise sa zidnjaka, tradicijskih ukrasnih zidnih kuhinjskih krpa s vezenim porukama i osmišljavala suvremene, nestereotipne i aktivističke natpise za iste. Odabranu su poruku i ornamente vezli i crtali na zajednički platneni zidnjak. Nastavi čitati

SVIMA i ove školske godine u projektu izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja

Kao partnerska organizacija, SVIMA unutar projekta (D)OŽIVI FOLKLOR NA DRUKČIJI NAČIN sudjeluje u provedbi niza aktivnosti. Tako je 27. ožujka 2019. u varaždinskom Studentskom centru održana debatna radionica IZAZOVI SUVREMENIH MIGRACIJA I INTEGRACIJA na kojoj su učenici završnih razreda osnovne škole upoznati s izazovima koje donose suvremene migracije. Aktivnost je osmislio i moderirao Svimin suradnik Nenad Vakanjac, dok su kao panelisti sudjelovali Petra Matić, interkulturalna medijatorica, g. Habijan, predsjednik Gradskog vijeća Varaždina, gđa Malenica, zamjenica varaždinskog gradonačelnika, g. Rožmarić, predstavnik granične policije PU Varaždinske te g. Amer Alsawaf, azilant koji živi i radi u Zagrebu. Nastavi čitati

Održane aktivnosti projekta „Isključi nasilje – unapređenje kompetencija ključnih dionika na otoku Visu za prevenciju raznih oblika nasilja nad djecom“

Stručnjakinje iz udruge Forum za slobodu odgoja , održale su dvodnevno  Stručno usavršavanje  „Napredni program za medijatore/ice u radu s djecom“ , u Osnovnoj školi Vis, dana 21.-22.4.2018.

Projekt „Isključi nasilje – unapređenje kompetencija ključnih dionika na otoku Visu za prevenciju raznih oblika nasilja nad djecom“ financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

SVIMA održala aktivnosti unutar partnerskog projekta MALI ČUVARI TRADICIJSKE BAŠTINE

Svimina stalna suradnica za izvaninstitucionalni odgoj i obrazovanje Juliette Janušić održala je radionicu ZAGORKINA KNJIŽEVNA RADIONICA ZA MALE ZAGORCE, dana 21. ožujka 2018. u Osnovnoj školi Svibovec u Svibovcu Topličkom, a dana 22. ožujka 2018. u Osnovnoj školi A. K. Miošića u Donjoj Voći. Prezentirana je zanimljiva biografija naše najčitanije spisateljice, uz naglasak na njezinim povijesnim romanima u kojima su sačuvani brojni elementi tradicijske baštine sjeverozapadne Hrvatske. Nastavno na radionicu, a u sklopu stručne ekskurzije u Zagreb, učenici i učenice iz Varaždinske županije posjetili su Memorijalni stan M. J. Zagorke na zagrebačkom Dolcu te su prošetali lokacijama Gornjega grada vezanima uz Zagorku i njezine romane.

Nositelj projekta MALI ČUVARI TRADICIJSKE BAŠTINE je Centar tradicijske kulture Varaždin. Projekt financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Održane aktivnosti projekta „Isključi nasilje – unapređenje kompetencija ključnih dionika na otoku Visu za prevenciju raznih oblika nasilja nad djecom“

Stručnjakinje iz partnerske organizacije Ženska soba – Centar za seksualna prava, održale su u Dječjem vrtiću Vis 12. i 13. ožujka 2018. godine dvodnevnu radionicu „Prepoznavanje, stručna prevencija i suzbijanje seksualnog nasilja nad/među djecom“, obradivši između ostaloga teme suzbijanja seksualnog nasilja u neposrednom socijalnom okuženju djeteta i adekvatne oblike prevencije seksualnog nasilja na predškolskoj razini, uz konkretne studije slučaja.  

Za starije je osnovnoškolce u OŠ Vis održana tribina na temu prepoznavanja vršnjačkog seksualnog nasilja, odnosno nasilja u adolescentskim vezama.

Projekt „Isključi nasilje – unapređenje kompetencija ključnih dionika na otoku Visu za prevenciju raznih oblika nasilja nad djecom“ financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

SVIMA održala dio stručnog usavršavanja za ključne dionike projekta „DAROVITI OSOVNOŠKOLCI@DIGITAL​NA FABRIKACIJA“

Udruga SVIMA jedna je od partnerskih organizacija u projektu „DAROVITI OSOVNOŠKOLCI@DIGITALNA FABRIKACIJA“ (referentni broj projekta: UP.03.2.2.02.0110) kojeg sufinancira Europska unija kroz Europski socijalni fond. U okviru Elementa projekta 1: Jačanje kompetencija nastavnog osoblja/stručne službe Elektrostrojarske škole i ključnih dionika za rad s darovitim učenicima viših razreda osnovnih škola  na temelju koncepta „laboratorij digitalne fabrikacije”, SVIMA je u razdoblju prosinac 2017. – veljača 2018. godine održala dio stručnog usavršavanja-modul pod nazivom „Identifikacija i rad s darovitim djevojčicama te kurikularni i drugi alati za reduciranje stereotipnih interesa djevojčica u obrazovanju/promicanje STEM područja među djevojčicama“.

 Modul se izvodio po načelima hibridnog učenja (e-učenje, radionice, on-line mentoriranje), a sastojao se od dvije cjeline:

  • „Kurikularni i drugi alati za reduciranje stereotipnih interesa djevojčica u obrazovanju/promicanje STEM područja među djevojčicama“ – ovu cjelinu je ciljano osmislila i izvela Juliette Janušić, a kaogošća-predavačica u radionici je sudjelovala dr.sc. Ivana Jugović, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu
  • „Vršnjačko mentorstvo kao element za unapređenje mentorstva darovitih učenika osnovnih škola“ – ovu cjelinu su ciljano osmislili i izveli Nenad Vakanjac i Veronika Borčić, a kao gošća-predavačica u radionici je sudjelovala doc.dr.sc. Ivana Jeđud Borić, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet- Sveučilište u Zagrebu.

Započela provedba projekta “Mali čuvari tradicijske baštine”

U sklopu projekta Mali čuvari tradicijske baštine nastao je dječji glosar lokalne tradicije koji možete besplatno preuzeti i koristiti.
…link…

Centar tradicijske kulture Varaždin  i udruga SVIMA započeli  su u prosincu 2017. godine provedbu projekta pod nazivom „MALI ČUVARI TRADICIJSKE BAŠTINE“. Projekt se provodi u partnerstvu sa osnovnim školama iz Varaždinske županije: Osnovnom školom  Andrije Kačića Miošića (Donja Voća) i Osnovnom školom  Svibovec (Svibovec Toplički). Nastavi čitati